Op 14 oktober 2012 behaalde N-VA in het district Brugge 26,8 % van de stemmen, goed voor 5 zetels in de provincieraad van West-Vlaanderen. N-VA werd daarmee de grootste partij van ons kiesdistrict. Het kiesdistrict Brugge omvat de gemeenten Brugge, Knokke-Heist, Damme, Beernem, Oostkamp, Torhout, Zedelgem, Jabbeke, Zuienkerke en Blankenberge. De voltallige fractie van N-VA West-Vlaanderen bedroeg toen 20 provincieraadsleden. Hier vindt u een overzicht van alle kiesdistricten. Ikzelf werd toen verkozen tot provincieraadslid met 3110 voorkeurstemmen. U vindt hier alle uitslagen van 2012. Bij de volgende verkiezingen werden de bevoegdheden van de provincie ingeperkt en de raad afgeslankt (gehalveerd). Ziehier de uitslagen van 2018.
Het bestuur van ons land moet eenvoudiger en efficiënter georganiseerd worden. De provincies gaan terug op een indeling van het land ingevoerd door de Franse bezetter in 1795 (West-Vlaanderen heette toen "Département de la Lys"). De wereld is sindsdien sterk geëvolueerd. Veel taken worden ondertussen waargenomen door het Vlaamse bestuursniveau en er is dringend een opkuis nodig van de vele intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. De gemeenten zouden daarentegen meer autonomie moeten krijgen. Minister Geert Bourgeois (N-VA), destijds bevoegd voor binnenlands bestuur, lanceerde een ambitieus plan om de bevoegdheden tussen de verschillende bestuursniveaus beter af te bakenen. Het plan, bekend als het "witboek interne staatshervorming" werd, toen weliswaar in een wat afgeslankte vorm, door de Vlaamse Regering goedgekeurd. Het is jammer, dat een boegbeeld van een andere partij in onze provincie, uit een reflex van zelfbehoud, partijbelang en eigenbelang een kruistocht heeft gevoerd tegen het plan en het op heel wat punten toen heeft laten afzwakken. Een staaltje van een politiek die niet meer het algemeen belang dient! Naast beter bestuur is de doelstelling van deze hervorming ook om besparingen en een verlaging van de belastingdruk door te voeren. In 2012 maakte minister Geert Bourgeois al een eerste aanzet tot besparing door het aantal provincieraadsleden van 84 naar 72 te herleiden. Daarna heeft de Vlaamse regering op initiatief van minister Liesbeth Homans (N-VA) het aantal raadsleden met de helft verminderd naar 36, het aantal gedeputeerden van 6 naar 4 en de bevoegdheden van het provinciebestuur werden beperkt tot de zogenaamde grondgebonden materies. Beleidsdomeinen zoals welzijn, sport en cultuur verhuisden naar het Vlaamse beleidsniveau. N-VA wil in de toekomst nog grotere en ambitieuze stappen zetten om de provincie te ontvetten en om een efficiënt, slagkrachtig en goedkoper bestuur mogelijk te maken. Het provinciaal bestuursniveau kan dan op termijn zelfs afgeschaft worden. Zolang deze politieke instelling echter bestaat willen we ook daar toezien op een efficiënt, zuinig en transparant bestuur.
Lees meer over de provincieraadsfractie van N-VA
Tijl Waelput
Gewezen provincieraadslid (2012-2018)
Onder impuls van de N-VA werd het aantal provincieraadsleden met de helft verminderd en moet het provinciebestuur zich beperken tot een aantal kerntaken. De provinciebelastingen kunnen voor iedereen naar omlaag.
De Mug-Heli moet blijven. Zolang er op federaal niveau geen structurele oplossing is moet de provincie West-Vlaanderen samen met de gemeenten de financiering van de MUG-helikopter ondersteunen.
Het provinciedomein Bulskampveld in het Brugse Ommeland moet worden opgewaardeerd tot een Nationaal Park.
Tegen sluikstorten en zwerfvuil moet streng worden opgetreden. Jaarlijks worden er duizenden koeien en wilde dieren ziek of sterven een vreselijke dood door blik en plastic in de weide. De overheid betaalt met uw belastinggeld jaarlijks miljoenen om het vuil op te ruimen. Dat moet stoppen! Video